
© kurt deruyter
ERIC SLEICHIM & BL!NDMAN
BL!NDMAN is niet louter een hedendaags muziekensemble, maar ook een lab dat sinds 1988 een aanhoudend werkproces herbergt. In 1988 richtte Eric Sleichim BL!NDMAN op, een saxofoonkwartet met een traditionele bezetting dat nieuwe speeltechnieken ontwikkelde en het repertoire voor het instrument gevoelig uitbreidde door het gedurig aftasten van de grenzen met andere disciplines en oude muziek.
In 2008 groeit BL!NDMAN uit tot een collectief waarin 20 jaar podiumervaring van het oorspronkelijke kwartet – BL!NDMAN [sax] – werd gedeeld met 3 jonge kwartetten: BL!NDMAN [drums], BL!NDMAN [vox] en BL!NDMAN [strings]. In 2014 werd het vocaal kwartet vervangen door BL!NDMAN [hybrid], een gemengd kwartet. Een collectief, exclusief samengesteld uit kwartetten, uniek in de muziekwereld.
Vier kwartetten, ontelbare mogelijkheden voor 'ongehoorde' kruisbestuivingen. Een eigenwijs repertoire van oud en nieuw. BL!NDMAN omarmt als vanouds andere kunstdisciplines, streelt de ogen, bevraagt de oren en draagt het experiment hoog in het vaandel. Elk concert is een belevenis.
lees meer
BL!NDMAN wordt in 1988 opgericht door Eric Sleichim als een klassiek saxofoonkwartet (sopraan-, alt-, tenor- en baritonsax) met de attitude van een rockband, een iconoclastische hond in het kegelspel. Het tijdschrift The Blind Man uit 1917 van plastisch kunstenaar Marcel Duchamp, toont een blinde gids die aan ziende toeschouwers uitlegt wat ze zien. Dit dadaïstische beeld gaf dan ook meteen de naam aan dit nieuwe project van Eric Sleichim.
Al vanaf het eerste concert in BOZAR op 3 maart 1988, ontwikkelt BL!NDMAN nieuwe speeltechnieken en breidt het repertoire voor het instrument sterk uit door het herontdekken van oude muziek en het voortdurend aftasten van de grenzen met andere disciplines. Hoewel de basisvisie in de voorbije decennia in essentie niet verandert, slaagt het ensemble er in om de concrete invulling ervan aan de snel veranderende artistieke praktijk binnen het internationale kunstenveld telkens weer aan te passen. Naarmate de musici ervaring opbouwen, groeit ook de wens deze ervaring te delen met een volgende generatie. Dit leidt in 2006 tot de uitbreiding van het ensemble met drie extra jonge kwartetten. Ondertussen vormen BL!NDMAN [sax], BL!NDMAN [drums], BL!NDMAN [strings] en BL!NDMAN [hybrid] met zijn zestienen het BL!NDMAN-ensemble dat met zijn unieke bezetting menig componist en kunstenaar aanspreekt.
Al sinds de eerste jaren, met als bijvoorbeeld Movements for Beuys, Aleatoric Variations en Poortenbos, zijn de concerten van BL!NDMAN conceptueel opgevat. Rond welbepaalde thema’s worden op maat gemaakte programma’s, behalve in concertzalen, ook vaak op bijzondere locaties gespeeld, zoals tussen de lopende banden van een Citroën-fabriek, de ondergrondse zalen van de Brusselse metro, de parkings van BOZAR, de daken van Thurn en Taxis, musea en kerken.
De doorbraak naar het grote publiek komt er wanneer de koralen van J.S. Bach leiden tot het avondvullende programma BL!NDMAN plays BACH. Mede dankzij de in 2000 door Universal International uitgebrachte gelijknamige CD, wordt dit programma een enorm succes. BL!NDMAN wordt de volgende jaren dan ook uitgenodigd in grotere zalen en festivals. Het is het vertrekpunt voor regelmatige samenwerkingen met protagonisten van de oude muziek als Huelgas Ensemble en Collegium Vocale Gent.
Door de experimentele houding van BL!NDMAN wordt van meet af aan met kunstenaars uit de theater- en danswereld gewerkt, onder andere Heiner Goebbels, Anne Teresa de Keersmaeker, Jan Fabre en Ivo van Hove. Dankzij de samenwerkingen met gezelschappen als Muziektheater Transparant en ITA (het vroegere Toneelgroep Amsterdam) reizen de verscheidene BL!NDMAN-kwartetten vanaf 2007 met meerdere voorstellingen de wereld rond. Zo waren en zijn de muzikanten van BL!NDMAN te horen en te zien tijdens de voorstellingen Romeinse Tragedies, The Fountainhead, Kings of War, The Damned en Age of Rage in regie van Ivo van Hove. Spelend op de grootste wereldpodia met meerdere prijzen en nominaties voor beste klank en muziek (Olivier awards/UK, Tony awards/USA, Prix de la Critique Française/F) staat de uitzonderlijke samenwerking met ITA garant staan voor de internationale uitstraling van BL!NDMAN.
Met Kwadratuur Globus viert BL!NDMAN in 2008 met twintig musici zijn 20e verjaardag: een muzikale reis in een scenografie van plastisch kunstenaars Kris Verdonck en Anouk Declerck. Transfo en Cube vervolledigen in 2010 en 2012 deze Kwadratuur-trilogie met onder andere nieuw werk van Luc Brewaeys en Annelies Van Parys.
Vanaf dan staan een permanente kruisbestuiving tussen de verschillende generaties en instrumentaties met muziektheater, stille film-begeleidingen, interdisciplinaire samenwerkingen en het interpreteren van nieuw en oud repertoire, voor een geheel nieuwe evolutie in het BL!NDMAN-verhaal. Samen met een duurzame verbinding met zowel de grote als kleinere cultuurhuizen vormt dit de basis voor het kleurrijke profiel van BL!NDMAN vandaag.
In 2018 viert BL!NDMAN zijn 30ste verjaardag: het ensemble realiseert vele nieuwe en grote producties, herneemt verschillende internationale voorstellingen en speelt tal van concerten in binnen-en buitenland. Daarnaast lanceert BL!NDMAN met Warner Classics de nieuwe CD Water & Fire en maken zowel VRT/Canvas als Arte een documentaire over BL!NDMAN. Multidisciplinair reist BL!NDMAN de volgende jaren wereld rond: met BL!NDMAN [sax] in Cosmopolis in regie Johan Simons, en met verschillende producties in regie van Ivo van Hove: met BL!NDMAN [hybrid] in Network, met BL!NDMAN [strings] in Een klein leven, met BL!NDMAN [drums] in Age of Rage en met BL!NDMAN [sax] in The Damned.
Binnen het muziektheater staat BL!NDMAN [sax] op de scène met The Valley (met acteur Dirk Roothooft en sopraan Claire Binon in een kunstwerk van Hans Op de Beeck), terwijl BL!NDMAN [hybrid] het Russische futurisme van begin 20e eeuw herontdekt in Beyond/Behind (met sopraan Claron Mc Fadden, cellist Jörg Brinkman en elektro-musicus Matt Wright).
Daarnaast staan meerdere stille films doorlopend op het programma: Arsenal met BL!NDMAN [strings], Wings met BL!NDMAN [drums], Steamboat Bill Jr. met BL!NDMAN [sax] en The fall of the house of Usher met BL!NDMAN [hybrid].
De ambitie een brug te bouwen met nieuwe generaties kunstenaars leidt sinds 2007 tot een jaarlijkse samenwerking met HISK, die vanaf 2017 met Molecule culmineert tot één van de vlaggenschepen van de werking. Molecule is een samenwerkingstraject tussen de musici van BL!NDMAN, jonge componisten en internationale kunstenaars van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) die door het maken van gezamenlijke kunstwerken inzicht te krijgen in elkaars creatieproces. In 2023 wordt vanuit die waardevolle ervaring een nieuw internationaal traject ontwikkeld onder de noemer Parliament of Angels.
Tijdens de periodes van lockdown blijft het ensemble artistiek actief door een reeks, op vernuftige wijze gefilmde en gemonteerde corona-films online uit te brengen, met muziekstukken uitgevoerd door zowel elk kwartet als het volledige ensemble. Het concert RASCH met BL!NDMAN [sax] vanuit DE SINGEL en BL!NDMAN [strings] met Triple Quartet vanuit het Middelheim Park, worden live gestreamd. Het hele collectief, dat in het kader van PODIUM 19 in de grote zaal van Concertgebouw Brugge, Glass, Reich en Riley speelt, bereikt dankzij de VRT en zijn streamingsdienst een zeer breed publiek. Ook zijn tijdens deze periode alle studio-opnames uitgevoerd voor de driedubbele CD ICONS – The American Minimalists, die door Warner Classics op 14 april 2023 internationaal gelanceerd zal worden met daaraan verbonden een serie Minimal Music concerten in het binnen- en buitenland.
ICONS - The American Minimalists |
In Similar Motion - Philip Glass |
BL!NDMAN [sax]pieter pellens > sopraan saxofoon |
BL!NDMAN [drums]yves goemaere > percussie |
BL!NDMAN [strings]stefanie van backlé > viool |
BL!NDMAN [hybrid]matthew wright > laptop, electronics & turntables |
BL!NDMAN [brass]charlotte van passen > alt trombone |