Sorry, your browser is not supported. Please use a modern browser like Chrome, Firefox, Safari or Edge.

SECRETS OF A SOUL

Geheimnisse einer Seele
[drums] + Eric Sleichim

Na eerdere succesvolle projecten met stille films, waagt Eric Sleichim zich opnieuw aan dit medium en componeert muziek voor de vier percussionisten van BL!NDMAN [drums] en live-electronics. Voor zijn muzikale materiaal zoekt Sleichim aansluiting bij de Lyrische Suite van Alban Berg, een compositie die net als de film dateert uit 1926. Niet alleen op het witte doek maar ook op het podium is deze productie visueel interessant!

Wanneer Martin Fellman na een reeks schijnbaar van elkaar onafhankelijke gebeurtenissen plots de onweerstaanbare en voor hemzelf ook totaal onverklaarbare neiging voelt zijn geliefde vrouw te vermoorden, wendt hij zich vertwijfeld tot een psychiater. Daar op de bank passeren verschillende gebeurtenissen en de lange zinnebeeldende droomsequens uit het eerste deel van de film opnieuw de revue. Door de analyse van de droom verklaart de psychiater beetje bij beetje voorvallen uit Fellmans verleden en concludeert dat de drang tot het vermoorden van zijn geliefde geworteld is in een onderliggende jaloerse houding tegenover zijn jeugdvriend en een minderwaardigheidscomplex omdat hij kinderloos is. Van zodra Fellman inziet welke onderliggende problemen er aan de basis liggen van zijn onweerstaanbare drang, is hij er ook meteen van genezen.

Voor de uitwerking van de droomscènes werd Pabst bijgestaan door 2 assistenten van Sigmund Freud die zelf eerder afwijzend tegenover het medium film stond en zijn medewerking weigerde. De didactische opbouw van de film, conform de geplogenheden van de Neue Sachlichkeit, en de quasi clichématige voorstelling van de psycho-analyse vormen wellicht niet alleen een uitdaging voor een 21ste eeuws publiek maar ook voor de componist Eric Sleichim die een hedendaags muzikaal antwoord wil bieden op de vraag hoe ons brein functioneert.

Eric Sleichim: artistieke directie, compositie en electronics

BL!NDMAN [drums]
Yves Goemaere: percussie
Hannes Nieuwlaet: percussie
Tom De Cock: percussie
Ruben Cooman: percussie

David Helbich, Mike Schmidt: stemmen

Georg W. Pabst: filmregie
Colin Ross, Hans Neumann: draaiboek
Dr. Karl Abraham, dr. Hans Sachs: professioneel advies

Werner Krauss: acteur: de man
Ruth Weyer: actrice: de vrouw
Ilka Grüning: actrice: de moeder
Jack Trevor: acteur: de neef
Pawel Pawlow: acteur: de arts

SECRETS OF A SOUL is een BL!NDMAN-productie in coproductie met deSingel.

Met dank aan Grame/Lyon (centre national de création musicale) voor de ontwikkeling van de elektronica voor klankmanipulatie en het Koninklijk Filmarchief van Brussel.

Agenda

2011
02 Feb
Philharmonie Luxembourg
Luxemburg (LU)
2010
06 Mrt
Mousonturm
Frankfurt (DE)
07 Feb
Grand Théâtre
Groningen (BE)
2009
02 Okt
Konzerthaus
Vienna (AT)
07 Feb
Flagey
Brussel - Bruxelles (BE)
05 Feb
DE SINGEL (première)
Antwerpen (BE)