ELECTRA / ORESTES
De artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam, die bekend staat om zijn vermogen om teksten op het toneel te “ontvouwen”, vernieuwt voortdurend zijn esthetiek en zijn relatie met acteurs. Hij beweert geen vastomlijnde methode te hebben, maar grijpt terug op de oudheid om theater als sociaal gebeuren te vieren en grijpt de mythe met een scherp besef van haar moderniteit.
Na het immense succes van Les Damnés is Ivo van Hove opnieuw samen met de Troupe voor een nieuw epos over het huis van Atreus. Hij zegt dat al zijn projecten ontstaan uit “liefde op het eerste gezicht” voor een tekst en combineert twee stukken van Euripides die het verhaal van Elektra en Orestes vertellen, of hoe een broer en een zus elkaar ontmoeten en zich verenigen in de wraak die ze zaaien tegen hun moeder Klytemnestra en haar minnaar Aegisthus.
Ivo van Hove: regie
Eric Sleichim: muziek compositie en sounddesign
Marie Delcourt-Curvers: vertaling
Bart Van den Eynde and Ivo van Hove: theater adaptatie
Bart Van den Eynde: dramaturgie
Jan Versweyveld: scenografie en licht
An D’Huys: kostuums
Wim Vandekeybus: choreografie
La Comédie Française : acteurs
Agenda
Het verhaal
Deze nieuwe productie vertelt een hele episode uit de geschiedenis van het huis Atreus, de laatste in een lange cyclus van moord en wraak. De vader van Elektra en Orestes, Agamemnon, werd bij zijn terugkeer uit de Trojaanse oorlog vermoord door zijn vrouw en minnares. Aegisthus regeert nu in Argos en de jonge Orestes is verbannen. Elektra speelt zich jaren later af op een moment dat Aegisthus heeft opgeroepen tot de moord op Orestes. Deze laatste, gehoorzamend aan een orakel van Apollo, presenteert zich als vreemdeling aan zijn zus, met wie hij samenzweert om hun vader te wreken. De tweede tragedie vervolgt het verhaal na de matricide gepleegd door Orestes. Deze wordt opgejaagd door de Erinyen en moet zich voor zijn daad verantwoorden voor het gerecht.
Een mythe die, na de eerste Parijse opvoering, zal terugkeren naar het land van oorsprong om te worden opgevoerd in de uitzonderlijke setting van het antieke theater van Epidaurus.