Sorry, your browser is not supported. Please use a modern browser like Chrome, Firefox, Safari or Edge.

BEYOND / BEHIND

Brinkmann/Sleichim/Wright/Mc Fadden
[hybrid]

Eric Sleichim verzamelt met BL!NDMAN [hybrid] telkens 3 boeiende musici rond zich voor een projectgebonden kwartet. Voor deze tweede editie maakt Sleichim samen met vocale duizendpoot Claron McFadden, de avontuurlijke en virtuoze cellist Jörg Brinkmann en turntable wizard Matthew Wright een voorstelling geïnspireerd door het Russisch futurisme.

In tegenstelling tot het Italiaanse futurisme is het Russisch futurisme niet zozeer gefocust op plastische kunst maar veeleer geconcentreerd op literatuur. Het onttrekken van taal aan haar grammaticale regels om te komen tot pure materie. Het woord wordt een object an sich dat louter omwille van de klank bestaat, losgekoppeld van zijn inhoudelijke betekenis. Hun uitgangspunt verwoordden ze in het zelf ontworpen woord ZAUM (ZA: voorbij, UM: verstand): de ratio voorbij. Tekst wordt op alle mogelijke manieren gehanteerd; gezongen, gereciteerd en geroepen, geprojecteerd en gemanipuleerd. Onder de futuristische schrijvers die aan bod komen horen o.a. Mayakovski, Kamenski, Khlebnikov, Kruchenykh, Pasternak …

BL!NDMAN [hybrid] inspireert zich muzikaal op futuristische componisten zoals Lourié, Gnesin, Goedicke en componisten die door het futurisme werden beïnvloed zoals Stravinsky, Antheil, Prokofiev … Instrumentaal staan naast de stem machines centraal. De fascinatie voor mechaniek, beweging en snelheid wordt vertaald door theremins, speakers als zelfgenerende klankobjecten, turntables en pure sinussen, basdrums, gongs, donderplaten en betonijzers, zangbuizen, crotales en singing bowls, tabletop-guitars, megafoons, glazen en kookgerij bezetten het podium. De diepe gorgelklanken van noisemachines (cfr. intonarumori van Italiaans futurist Russolo) worden gecreëerd door bastuba, een verlaagde cello en tubax (contrabas-saxofoon). Het concert is als een groot fabrieksgebeuren, een heuse machinekamer die door de vier protagonisten in gang wordt gezet en net niet in toom gehouden wordt.

Eric Sleichim: artistieke directie

BL!NDMAN [hybrid]
Claron Mc Fadden: stem
Matt Wright: turntables, tuba, elektronica
Jörg Brinkmann: cello
Eric Sleichim: saxofoons, elektronica

Johan Daenen: scenografie
Luc Schaltin: lichtontwerp

Dries D’hondt: coördinatie techniek en geluid

Agenda

2016
16 Nov
deSingel
Antwerpen (BE)
02 Mrt
Kaaitheater
Brussel - Bruxelles (BE)
27 Feb
Handelsbeurs (première)
Gent (BE)