BL!NDMAN Akenkaai 2, B-1000 Brussels +32 (0)2 201 59 47
BL!NDMAN [drums]
BL!NDMAN [drums]
BL!NDMAN [drums]
BL!NDMAN [drums]
BL!NDMAN [drums]

2011 © brecht beuselinck

BL!NDMAN [drums]

In het collectief deelt het oorspronkelijke kwartet BL!NDMAN [sax] 20 jaar podiumervaring met 3 nieuwe kwartetten BL!NDMAN [drums], BL!NDMAN [strings] en BL!NDMAN [hybrid] waardoor kruisbestuivingen tussen 2 generaties mogelijk worden gemaakt.

In 1988 richtte Eric Sleichim BL!NDMAN op, een saxofoonkwartet met een traditionele bezetting dat nieuwe speeltechnieken ontwikkelt en het repertoire voor het instrument gevoelig uitbreidt. Vanaf het begin organiseerde het kwartet masterclasses en workshops voor jonge musici. De wens voor een meer structurele samenwerking tussen kwartetten van verschillende generaties resulteerde in de oprichting van een collectief van 4 kwartetten. 20 jaar podiumervaring van het oorspronkelijke kwartet – BL!NDMAN [sax] – wordt gedeeld met 3 nieuwe kwartetten: BL!NDMAN [drums] , BL!NDMAN [strings] en BL!NDMAN [hybrid].

In 2008 maakte BL!NDMAN [drums] deel uit van het spectaculaire verjaardagsconcert 20×20 of Kwadratur #1/Globus waaraan alle BL!NDMAN-kwartetten meewerken en dat meteen het eerste deel vormde van een Kwadratur-triptiek waarvan #2/Transfo en #3/Cube respectievelijk in 2010 en 2012 volgden.

Eric Sleichim en BL!NDMAN verwierven internationale faam met hun multidisciplinaire benadering. Van bij de start kregen ze opdrachten vanuit de theater- en danswereld, ontwikkelen multimedia-voorstellingen en voorzagen verschillende stille films van live muziek. Daarnaast werden ze ook vaak gevraagd om programma’s op maat van speciale gelegenheden te creëren. Bij de opening van het MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen presenteerden de vier BL!NDMAN-kwartetten het locatieproject The Raft of the Medusa (2010).

Sinds 2007 toert BL!NDMAN [drums] met Romeinse Tragedies, een productie van Toneelgroep Amsterdam met een score van Eric Sleichim (o.a. Festival d’Avignon, Holland Festival, Wiener Festwochen, Barbican London, Festival TransAmericques Montréal, BAM Next Wave Festival).

In 2009 ging Secrets of a Soul in première, een live score van Eric Sleichim als begeleiding bij de stille film Geheimnisse einer Seele van G.W. Pabst (deSingel – Antwerpen, Flagey – Brussel, Konzerthaus – Wenen, Philharmonie Luxemburg, Grand Theatre Groningen).

In Totem (2011) voerden BL!NDMAN [drums] + [strings] stukken van Eric Sleichim en de Britse componist en dj Matt Wright uit op 8 turntables terwijl de Nederlandse videaste Olga Mink het geheel voorzag van live video.

In Full Ride (2012) gebruikten BL!NDMAN [drums] oneigenlijke voorwerpen zoals schoolborden en remschijven als klankmateriaal. Voor Whiplash (2012) bestelde BL!NDMAN nieuw werk bij Wim Henderickx, Mayke Nas, Frederik Neyrinck, Riccardo Nova en Eric Sleichim, voor de unieke combinatie van 4 saxofoons en 4 percussionisten van BL!NDMAN [sax] + [drums].

In 2013 vierde BL!NDMAN zijn 25ste verjaardag met de uitgave van de cd 32 FOOT / The Organ of Bach.

In het voorjaar van 2014 creëerden BL!NDMAN [drums] de muziek die Eric Sleichim schreef voor de succesvoorstelling The Fountainhead van Ivo Van Hove en Toneelgroep Amsterdam op het Holland Festival, met hernemingen in o.a. Festival d’Avignon, Grec Festival Barcelona, Sirenos Festival Vilnius en deSingel.
De Koningin Zonder Land, van Wouter Van Looy, Wim Henderickx en Muziektheater Transparant, ging in première op de Zomer van Antwerpen 2014.

Voor de herdenking van WO I voorzagen BL!NDMAN [drums] en Sleichim in november 2014 WINGS, een oorlogsfilm met virtuoze luchtgevechtscènes, van een nieuwe score met percussie en live-electronics.

 

Nagoya Marimbas – Steve Reich


Nagoya Marimbas Steve Reich BL!NDMAN (drums) from BL!NDMAN on Vimeo.

 

 

line-up

BL!NDMAN [drums]
yves goemaere > percussie
hannes nieuwlaet > percussie
ward deketelaere > percussie
gideon van canneyt > percussie

Bookmark and Share

BL!NDMAN       contact info

Gallaitstraat 76-78
1030 Schaarbeek
contact:

algemene en artistieke leiding:
management:   M +32 473 29 98 91
productie en communicatie:   M +32 473 71 50 70
technische productie:

BL!NDMAN geniet de steun van de Administratie voor de Kunsten van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en van de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk gewest. BL!NDMAN [sax] speelt op Selmer Paris saxofoons.

Deze website maakt gebruik van cookies omdat we jouw privacy willen behouden en het gebruik op deze website willen optimaliseren. Meer weten